dimecres, 9 de febrer del 2011

Internet segura

Copies de seguretat

Una copia de seguretat es un conjunt de fitxers que permès restaurar els fitxers originals en cas de pèrdua.
Ens diu que es recomanable tenir o utilitzar un llapis de memòria, per si hi entressin virus o el teu sistema tingués un problema, tens guardats el teus arxius mes importats i els recuperes mes fàcilment.     

Robatoris

Mes o menys ens diu que quant tenim un ordinador portàtil hem de tenir molta cura per que ens els poden robar.
Per això ens recomanen que no els mostren en les espais públics, també ens duien que en de donar-nos on el deixem sempre.

Usuaris i contrasenyes

Un usuari es un conjunt de caràcters on incloem lletres  i nombres, juntament amb un contrasenya. Una contrasenya es un codi personal en el que podem posar lletres i nombres. Uns dels consells que ens donen es que als nostres usuaris li posen una contrasenya difícil.

Virus

El virus es un programa que es pot ficar en un sistema informàtic, que arriba a perjudicar el funcionament. Per això es recomanable tenir un antivirus segur i que sempre estigui connectat.

Batria

Es un aparell que acumula càrrega elèctrica i que ens permet donar energia a un aparell con per exemple a un ordinador portàtil. Per això es recomanable que la bateria es carregui sempre fins al 100%.

Funda

Cal que el teu ordiar tingui una funda per poder protegir-lo de possibles desplaçaments. Per a que no succeeixi això es recomanable protegir-lo sempre i evitar les caigudes i els danys que es  pot fer.

Activitats i actituds del món i la vida digital

Drets d’autor: es el dret moral i d’explotació que te un autor en una obre literària , científica o artística, això implica un cost o una autorització de l’autor.
Copyright: es un dret de d’explotació que nomes el poden fer servir els titulars d’aquest dret. El símbol del copyright es = ©.
Per això ens recomanen que la majoria de continguts d’Internet tinguin uns drets d’autor.

Descàrregues
Una descarrega es una transferència de fitxer d’un servidor, al nostre ordinador.
P2P o Peer to Peer es una xarxa d’ordinadors on els usuaris poden intercanviar fitxers ubicats en una carpeta concreta. Per això ens recomanen que si descarreguen o intercanviem fitxers o féssim en un lloc de confiança.

Ciberassetjament

Es l’ús d’Internet, telèfon mòbil, o videojocs per humiliar o agredir a persones conegudes d’una edat semblant.
Per això ens diuen que tot això succeeix en xats, SMS, fotologs, etc. Ens recomanen que no enganxem dades personal a Internet, ni coses que ens puguin identificar per la nostra seguretat, i mai deixar els nostre MSN, o blocs d’Internet oberts en espais públics i que no hi hagi confiança.

Ciberassetjament a menors (Groomimg)

Es un terme angles que s’utilitza per descriure pràctiques en línia de certs adults però poder guanyar la confiança dels menors, amb unes finalitats fraudulentes i a vegades il·legal. Aqueta situació esta relacionada amb l’obtenció d’imatges i vídeos de menors i amb la pornografia. Per això sempre hem de ser prudents amb el que colguem a Internet, ja que mai saps quin us fan amb elles.

Missatge ham (Trolling)

Es un terme angles que defineix el comportament de aquelles persones que escriuen missatges provocants a la xarxa. Davant d’aquest casos hem de saber actuar, per exemple si algú t’envia una informació en la xarxa has d’eliminar a aquesta persona de la teva llista de contats i mai contestis les seves trucades i els seus missatges.

Griefing

Es un terme angles vinculant als jocs de la xarxa, d’aquells que perjudiquen la de maner interaccionada a un jugador en particular. Davant d’això hem de saber actuar.

Navegació i correu electrònic

Navegador: es un programa informàtic que ens permet moure’s pels diversos serveis des de d’una aplicació  
Finestres emergents: es una finestra que apareix automàticament a la pantalla.
Galetes o cookies: son uns fitxers amb informació sobre els hàbits, les preferències i les pautes de navegació.
Tallafoc o firewall: Es el porter del ordinador, que ningú el pot passar sense el teu permís, i et prevé dels programes que poden danyar el teu ordinador.
Correu electrònic o mail: es una aplicació en la que es pot enviar i rebre missatges personalitzats.
Per això ens recomanen, que abans de clicar hem de llegir, navegar en webs segures, i tenir en compte els missatges que rebem, que nomes obrin els d’aquelles persones que coneixem.

Missatgeria instantània i xats

Xat: Es una comunicació escrita que duu a terme simultàniament i en temps real entre persones per mitjà d’Internet.
Missatgeria instantània: Es una comunicació escrita em temps real que s’ha d’instal·lar per un programa, i nomes es pot comunicar amb la teva llista de contats.
Per això ens diuen que em de tenir en cura tot el que diem quant estem connectats, i que si algú et falta el respecte no deixis que això es repeteixi, i per últim que no deixis que el xat o la xarxa s’ocupin del teu temps d’oci i que facis activitats productives.

Xarxes socials

Es un conjunt de persones que estan en un mateix grup d’Internet. Les xarxes socials et permeten conèixer gent i tenir amics de moltes parts del món.
Per això ens recomanen que no acceptem a amistats desconegudes, per que es molt fàcil dir mentides i veure que ets una altre persona.

Opinió personal
 
A mi aquetes recomanacions y aquests casos que ens posem es veritat, però els joves mai tenim en comte tot això, a més jo vaig conèixer un cas que una noia va acceptar un contacte , i desprès quant i estàvem connectats li va dir qui era i ell però que era un noi li va començar a dir coses “guarres”, però la noia va actuar amb intel·ligència i el va eliminar, amb això el que vull dir es que a tothom ens pot passar això i que per aquest motiu no em d’acceptar a persones que no coneixem.